Scandinavische ouders laten hun kinderen vaak buiten een dutje doen, zelfs in de winter. Iedereen heeft frisse lucht nodig en bovendien kun je in de buitenlucht heerlijk slapen. Het wordt algemeen aanbevolen dat volwassenen in slaapkamers slapen bij een temperatuur van 16-18 graden, dus het is vrij logisch dat lagere temperaturen ook baby’s helpen beter te slapen.

Het is niet precies duidelijk waarom en wanneer men er in Denemarken mee begon baby’s buiten te laten slapen. De Deense traditie van dutjes in de buitenlucht doen is al minstens honderd jaar oud. Als je je baby buiten laat slapen, krijgt het automatisch veel daglicht, en dus ook vitamine D tijdens de donkere wintermaanden. Moderne kinderwagens zijn zeer geschikt om je baby buiten te laten zijn. Ze zijn geïsoleerd en goed geventileerd, zodat de temperatuur voor de baby aangenaam is. Tijdens de winter dragen baby’s extra winterpakjes om warm te blijven. Alleen als het kwik daalt naar -10 of nog kouder, of als het erg regenachtig of mistig is, laten de meeste ouders hun kind binnen een dutje doen.

Bijna overal waar je in Denemarken komt, zijn plekken om buiten een slapende baby te parkeren. Babyfoons worden op grote schaal gebruikt, waardoor ouders meteen kunnen reageren als hun baby wakker wordt of huilt. We vertrouwen erop dat onze baby’s ten opzichte van andere mensen veilig zijn.